Günümüzde fiyatlarının düşmesiyle birlikte dijital fotoğraf makinaları çok yaygın bir hale geldi. Fiyatların bu denli düşmesine yol açan neden CMOS görüntü algılayıcılarının bulunmasıdır. CMOS tipi sensörlerin üretimi CCD tipi sensörlere göre çok daha ucuzdur.
CCD(charge-coupled device = yükten bağlaşımlı aygıt) ve CMOS (tamamlayıcı yarı iletken metal oksit = complementary metal oxide semiconductor) tipi sensörlerin sonuçta yaptıkları şey aynıdır; ışığı elektronlara çevirmek. Dijital fotoğraf makinalarındaki (yada kameralardaki) bu sensörler hakkında basitçe bir düşünme yolu, onları milyonlarca (veya milyarlarca yada trilyonlarca) ışığı elektriğe çevirici sensöründen oluşmuş iki boyutlu diziler olarak ele almaktır. CCD ve CMOS birimleri bu işi değişik yollarla gerçekleştirirler.
Işığı algılayıcı hücreler yaptıktan sonraki adım bu milyarlarca hücreden görüntüyü oluşturan değerlerin okunmasıdır. CCD tipi sensörlerde ışığın hücreler üzerinde yarattığı elektrik yükünün okunması, sensörün tümünden bir ucuna taşınarak o uçtan okunmasyıla gerçekleşir. Bir analogtan dijitale çevirici, her bir pikseldeki veriyi (yükü) dijital veriye (sayısal veriye) dönüştürür. Birçok CMOS sensörde ise, herbir pikseldeki birkaç transistör bu oluşan yükü ölçer ve bildiğimiz anlamdaki kablolardan (CCD de aktarım sönsör üzerinden oluyordu) bunun aktarımını yapar. CMOS sönsörler bu yüzden daha esnektir çünkü her bir piksel ayrı ayı okunabilmektedir.
CCD sensörlerin yükü çip üzerinden bozulmadan aktarabilmeleri için üretimlerinde özel bir yöntem izlenir. Bu yöntem yüksek kalitede keskinliğe ve ışık hassalığına sahip sensörlerin üretilmesine öncülük eder. Diğer taraftan CMOS sensörler daha geleneksel yöntemlerle üretilirler (bu yöntem birçok mikroişlemcinin üretilmesi yöntemiyle aynıdır). Bu üretim farklılıkları nedeniyle aralarında dikkat çekici biçimde farklılıklar vardır
Kirli görüntülerin oluşmasına sebep olan bir etmen elektronik olarak aktarılan yükün aktarım sırasında çevresel ve içsel (örneğin iki kablodan aynı anda aktarılan iki yükün birbirini etkileyip birbirlerini değiştirmesi) faktörlerden etkilenerek bozulmasıdır. Bu bozulma CCD lerde az CMOS larda çoktur, bu nedenle CCD lerde yüksek kalitede keskin ve gerçekçi görüntüler elde edilirken, CMOS larda daha kirli görüntüler elde edilir
CMOS lar çok daha az enerji tüketirler.
Bir CCD sensör dengi bir CMOS sensöre göre yaklaşık 100 kat daha fazla enerji tüketir.
CMOS çipler (sensörler) sıradan bir silicon üretim hattında üretilebildiklerinden dolayı inanılmaz derecede ucuza üretilebilirler.
CCD sensörler daha uzun süredir seri üretim olarak üretildikleri için üretim süreçleri daha olgundur bu daha kaliteli, çok pikselli görüntüler elde edilmesine yol açar. Ayrıca malzeme kaliteleri ve üretim teknolojilerinin yüksekliği nedeniyle daha pahalıdırlar.
Bu farklılıklardan ötürü CCD sensörler yüksek görüntü kalitesine gerek duyulan ve güç tüketiminin ve maliyet yüksekliğinin sorun olmadığı dijital görüntü makinalarda (fotoğraf makinası, kamera vs.) kullanılırken CMOS tipi sensörler enerji sıkıntısının olduğu, daha az maliyet gerektiren ve görüntü kalitesinin çok yüksek olmasına gerek görülmeyen görüntü makinalarında kullanılırlar.
Bunların yanında gelişen teknolojiyle birlikte CMOS tipi sensörlerin kullanıldığı bazı uygulamarda CCD kalitesine yakın görüntüler elde edilmiştir.[/size]