KARANLIK ODA
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
KARANLIK ODA

ANI YAKALAMAK
 
AnasayfaAnasayfa  PortalliPortalli  GaleriGaleri  AramaArama  Latest imagesLatest images  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yap  

 

 PENTAX K100D İNCELEME

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Bulent
Admin
Admin
Bulent


Erkek
Mesaj Sayısı : 229
Yaş : 47
Yaşadığı yer : İstanbul
Kayıt tarihi : 01/11/06

PENTAX K100D İNCELEME Empty
MesajKonu: PENTAX K100D İNCELEME   PENTAX K100D İNCELEME Icon_minitimeCuma Ara. 08, 2006 3:34 pm

pentax k100d dslr incelemesi letsgodigital sitesinden alıntıdır.


PENTAX K100D İNCELEME Pentax_k100d_1Ahttp://www.letsgodigital.org/images/producten/1272/testrapport/pentax_k100d_6A.jpg" border="0" alt=""/>

Pentax K100D dijital refleks fotoğraf makinesi
Pentax, dijital SLR fotoğraf makinesi sektörüne göreli olarak geç girmesine rağmen piyasaya sık sık yeni modeller sunan bir firma olarak dikkat çekiyor. Pentax K110D ve K100D modelleri, basit kullanımı her şeyin üstünde tutan firma konseptine uygun olarak tasarlanmış giriş seviyesindeki en son ürünler. Ancak bu basit kullanım özelliği cihazların düz modeller olduğu ve deneyimli kullanıcılara esnek çekim olanakları sunmadığı anlamına da gelmiyor. Pentax K100D kamera ödenen her kuruşun hakkını veren sıra dışı ve tüm özelliklere sahip bir ürün.

Pentax K100D SLR - Tasarım & butonlar
Kameranın tasarımının çok çarpıcı olduğunu söylemek zor. Hatta bir anlamda sıradan bile denebilir. Sanki cihazın tasarımı konusunda çok kafa yorulmamış ve emek sarf edilmemiş gibi duruyor. Ancak kamera ile fotoğraf çekmeye başladığınızda hiçbir şeyin göründüğü gibi olmadığını fark ediyorsunuz. Her biri tek bir işlev üstlenmiş olan cihazın butonları net bir kullanım sunuyor. Çeşitli fonksiyonlara ulaşmak için parmaklarınızla tabir caizse cambazlık yapmanıza gerek kalmıyor. Kullanım amacını ve hedefini keşfettiğinizde fonksiyon (Fn) tuşu son derece yararlı. Pentax K100D, üzerinde gayet zengin çekim bilgilerinin yer aldığı geniş LCD ekran ile birlikte basit kullanım özellikleri bir araya geldiğinde alışması uzun zaman almayan çok değerli bir kamera haline geliyor. Ancak Pentax’ın, otomatik odaklama ve poz ölçümleme işlevlerinin menü yerine ayrı birer buton ile gerçekleştirilmesine olanak tanımasını tercih ederdik.

Pentax K100D - Kompakt DSLR kamera
Pentax K100D dijital SLR fotoğraf makinesi sade ve kolay kullanım özelliklerinin yanısıra, önceki modele kıyasla ölçüleri biraz büyütülmüş olmasına rağmen oldukça küçük boyutlara da sahip. Küçük boyutlu gövdesine rağmen Pentax K100D ele çok iyi, rahat ve sağlam oturuyor. Optik vizörü biraz küçük ve karanlık olmakla beraber kullanımında sıkıntı yaşanmıyor. Kameranın gayet iyi çizgilere sahip olduğu kuşku götürmez. Cihaza ufak boyutlarda bir objektif monte etmeye kalktığınızda cihazın kıymetini bir kez daha anlaşılıyor. Mükemmel bir ürünü ceket cebinizde taşıyabiliyorsunuz.

Pentax K100D DSLR - Mükemmel görüntü kalitesi
Pentax K100D modelinin asıl gücü, bir fotoğraf makinesinin en önemli özelliği olan görüntü kalitesinde yatıyor. Gerçi Pentax K100D modeli 6 megapiksel çözünürlüğü ile rekabetin biraz gerisinde kalıyor ancak bunun o kadar önemli olup olmadığı da bir soru işareti. 6 megapiksel çözünürlük, özellikle de Pentax K100D modelinin sağladığı görüntü kalitesi ile A3 boyutlarında gayet yeterli baskılar alınmasını sağlıyor. Renkler ve netlik mükemmel. Çekimlerinizi RAW formatında yapıyorsanız cihaz size daha çok şey sunuyor. Yüksek ISO değerlerinde çekim yapsanız da K100D DSLR kamera göreli olarak eski bir görüntü algılayıcıya sahip olmasına rağmen gerçekten süper bir performans sergiliyor. ISO 1600 dahil ışık hassasiyet değerinde sıkıntı yaşanmıyor. Noise oranları nedeniyle ISO 3200 değerlerindeki bir fotoğrafı çok büyük boyutlarda baskı almayı tavsiye etmeyiz. Ancak 13 x 18 cm boyutlarına dek baskılarda herhangi bir problemle karşılaşılmıyor.

Pentax K100D - Otomatik odaklama & Shake Reduction
Kameranın otomatik odaklama hızı arttırılmış ve artık açıkçası bunun zamanı da gelmişti diye düşünüyoruz. Pentax K100D dijital SLR fotoğraf makinesi çekim yapması oldukça keyifli bir ürün olmuş. Shake Reduction özelliği son derece yararlı. Belki objektiflerdeki görüntü sabitleyici işlevi kadar etkin değil ama çoğu kullanımlarda yeterli oluyor. Eski model objektiflerle çekim yaptığınızda odak noktasının işaretlenebilmesi ideal bir özellik. Pentax K100D dijital SLR kameranın kendinden önceki tüm objektiflerle uyumlu olması en güçlü yönlerinden bir tanesi. Adaptöre gerek duyulsa da M42 yuvalı objektifler dahi cihazla birlikte kullanılabiliyor.

Pentax K100D - Cazip fiyatlı SLR fotoğraf makinesi
Pentax’ın yeni model ismi geçmişteki K-serisine işaret ediyor. Pentax, heyecan uyandıran kaliteli ürünlerle dolu bir geçmişi olduğunu bilmemizi istiyor. Pentax K100D modeli bu seriye henüz dahil olmamasına rağmen, Pentax mükemmel kameralar üretebilmenin de ötesine geçtiğini açıkça gösteriyor. Cazip fiyatlı bir DSLR fotoğraf makinesi arıyorsanız veya kompakt bir modelden dijital SLR modellere geçmek niyetindeyseniz Pentax K100D kamera ciddi bir şekilde düşünülmesi gereken ürünlerden bir tanesi.

Pentax K100D - Secure Digital bellek kartları
Secure Digital (SD) bellek kartların dijital SLR fotoğraf makinelerinde kullanımı gittikçe artan bir eğilim sergiliyor. Hiç kuşkusuz ki bu kartların en büyük avantajı küçük boyutlara sahip olmaları. Bu kartlar kullanıcılara pratiklik sağladıkları gibi üretici firmaların daha küçük boyutlara sahip kompakt kameralar tasarlayabilmelerini olanaklı hale getiriyor. SD bellek kartlarını birçok versiyonu bulunuyor. Pentax K100D dijital SLR kameranın SDHC desteği bulunmuyor. Bu da kamerayla birlikte maksimum 2Gb kapasiteli bellek kartlarının kullanılabileceği anlamına geliyor. Belki bir güncelleme yazılımı ile cihaza SDHC desteği sağlanırsa fotoğrafseverler daha yüksek kapasiteli bellek kartlarını kullanma şansına sahip olabilirler. Özellikle RAW formatta çekim yapan kullanıcılar açısından bu önemli bir özellik olacaktır. Ayrıca, SanDisk’in Ultra II veya Extreme III modelleri gibi hızlı bir Secure Digital bellek kartı tercih etmenizi öneririz. Kapasite konusundaki tavsiyemiz ise en az 512Mb ve hatta mümkünse 1GB bir kart edinmeniz yönünde olacaktır. Aşağıda sunduğumuz tabloda 512MB kapasiteli bir bellek kartına kaydedilebilecek dosya sayıları görülebilir.

512B kapasiteli bellek kartı ile çekim sayıları
Çözünürlük RAW - 3008 x 2008 piksel - 46 adet fotoğraf

Çözünürlük JPEG - best - 3008 x 2008 piksel - 167 adet fotoğraf
Çözünürlük JPEG - better - 3008x 2008 piksel - 311 adet fotoğraf
Çözünürlük JPEG - good - 3008 x 2008 piksel - 498 adet fotoğraf

Çözünürlük JPEG - best - 2400 x 1600 piksel - 234 adet fotoğraf
Çözünürlük JPEG - better - 2400 x 1600 piksel - 415 adet fotoğraf
Çözünürlük JPEG - good - 2400 x 1600 piksel - 674 adet fotoğraf

Çözünürlük JPEG - best - 1536 x 1029 piksel - 453 adet fotoğraf
Çözünürlük JPEG - better - 1536 x 1029 piksel - 722 adet fotoğraf
Çözünürlük JPEG - good - 1536 x 1029 piksel - 1115 adet fotoğraf

Pentax K100D, kompakt dijital SLR kameralar kategorisinde bir model. Cihaz mevcut en kompakt modellerden biri değil çünkü 10 megapiksellik Olympus E400 FourThirds sistem kamera tartışmasız şekilde bu unvanı elinde bulunduruyor. Bununla beraber pratik kullanım özelliklerine değer veren kullanıcıların Pentax’ın yeni modelini beğeneceklerine şüphe yok. Pentax K100D kompakt gövde yapısına rağmen ele rahat oturuyor. Sonuçta kamerayı elinize aldığınızda kesinlikle ucuz bir ürün hissi uyandırmıyor.

PENTAX K100D İNCELEME Pentax_k100d_2A PENTAX K100D İNCELEME Pentax_k100d_2B
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://fotograf.editboard.com
Bulent
Admin
Admin
Bulent


Erkek
Mesaj Sayısı : 229
Yaş : 47
Yaşadığı yer : İstanbul
Kayıt tarihi : 01/11/06

PENTAX K100D İNCELEME Empty
MesajKonu: Geri: PENTAX K100D İNCELEME   PENTAX K100D İNCELEME Icon_minitimeCuma Ara. 08, 2006 3:34 pm

Pentax K100D DSLR - Bayonet yuvası
Kameranın bayonet yuvası doğal olarak ön yüzünde bulunuyor. Pentax uzun yıllardır ayı yuvayı kullanıyor ve bu da eski objektiflerin de Pentax K100D kamera ile kullanılabileceği anlamına geliyor. Kullanılan metal malzeme yuvaya sağlam ve dayanıklı bir görünüm veriyor. Plastik malzemelerin dayanıklı olduğu görülmüş olsa da üretici firmaların bayonet yuvalarında tekrar metal malzeme kullanmaya yöneldikleri görülüyor. Sonuçta, kullanılan malzemenin uyandırdığı his de gerçekten önemli. Bayonet yuvasının sol tarafında objektif kilidi sağ tarafında ise otomatik odaklamanın açılıp kapandığı buton yer alıyor. Normal ve sürekli odaklama seçenekleri arasında tercih yapılan tuşun da burada olması güzel olurdu. Kameranın grip bölümünde kendi kendine çekim veya uzaktan kumandada görev alan bir led ışığı bulunuyor. Kamerayı kullanırken elinizin bu ışığı kapatıyor olması herhangi bir problem oluşturmuyor. Çünkü bu ışığı sadece Pentax K100D kamerayı bir üçayak üzerindeyken yani cihaz elinizde durmadığında kullanıyor olacaksınız.

Pentax K100D SLR - Secure Digital & USB
Kamerayla birlikte kullanılacak olan Secure Digital bellek kartı cihazın (önden bakıldığında) sol yanındaki yuvaya takılıyor. Belek kartı yuvasının küçük kapağı yaylı bir şekilde açılıyor. Kameranın diğer tarafında yani sağ kenarında dış bağlantıların sağlandığı yuva bulunuyor. Uzaktan kumanda, USB kablosu ve harici güç bağlantısı buraya takılıyor. Her ne kadar fotoğrafseverlerin Pentax K100D dijital kamerayı yağmurlu havalarda veya tozlu ortamlarda kullanmayacaklarını düşünsek de tüm bu bağlantıların toz ve benzeri etkilerden korunaklı bir yapıda tasarlanmamış olduğunu kullanıcıların hatırlarında bulundurmalarında yarar var. Kamerayı ters çevirip alt kısmına göz attığımızda metal malzemeden üçayak yuvası ve 4 adet AA tip pilin takıldığı pil yuvası görülüyor.

Pentax K100D SLR kamera - Flaş
Pentax K100D dijital SLR fotoğraf makinesinin üst kısmında solda bulunan genel mod kadranı çeşitli çekim mod seçeneklerine sahip. Pentax’ın ışık hassasiyeti ayarlarını farklı bir buton üzerinden gerçekleştirmeyi tercih etmiş olması sevindirici. Harici flaş ünitesinin monte edildiği hot-shoe olarak adlandırılan yuva üst kısımda merkezde konumlandırılmış. Dahili flaş ise hemen optik vizörün üzerinde yer alıyor. Dahili flaşın yeteri kadar yükseğe kalkmadığını ifade etmemiz gerek. Bu da özellikle objektif siperliği kullanıldığında bazı problemlere yol açabiliyor. Bu çekimlerde siperlik nedeniyle flaş ışığı engelleniyor. Optik vizörün sağ tarafında yer alan monokrom LCD ekranda neredeyse gerek duyabileceğiniz tüm fotoğrafik bilgiler izlenebiliyor.

Pentax K100D - 2.5 inç LCD ekran
2.5 inç (6.35 cm) genişliğindeki LCD ekran, Pentax K100D dijital kameranın arka yüzünde en dikkat çeken özellik. 2.5 inç genişliğindeki LCD ekranların dijital SLR kameralarda artık bir standart haline gelmiş olmasını sevindirici buluyoruz. Bu genişlikteki ekranlar, çekilmiş görüntüleri izlerken kullanışlı oldukları gibi menü kullanımında da olumlu bir katkıda bulunuyorlar. LCD ekranın sol kısmında bir dizi buton görüyoruz. Bunlar yukarıdan aşağıya doğru sırasıyla dahili flaşı aktif hale getirme, menü, çöp kutusu, bilgi ve izleme butonları olarak sıralanıyor. Sağ tarafta üstte diğer işlevlerin yanısıra çekim hızının da ayarlandığı dairesel kumanda butonu yer alıyor. Bunun sağında, aynı zamanda görüntülerin silinmeye karşı korunması işlevini de gerçekleştiren poz kilidi konumlandırılmış. Ortasında OK tuşu ile dört-yönlü buton grubu hemen LCD ekranın sağında bulunuyor. Bu buton grubu ile beyaz ayarı, görüntü hızı, ışık hassasiyeti ve flaş gibi ayar seçeneklerine ulaşılıyor. Alt kısımda yer alan bir led ışığı bellek kartına veri yazıldığında ve okunduğunda yanarak kullanıcıyı bilgilendiriyor. Bu ledin sağında ise sarsıntı giderici fonksiyonun devreye sokulmasını veya devreden çıkarılmasını sağlayan tuş bulunuyor.

Pentax K100D DSLR - Optik vizör
Kameranın optik vizörü oldukça küçük boyutlarda olmasına rağmen çok sayıda bilgi sunuyor. Optik vizör ufak olmasının yanında kullanılan aynalar nedeniyle de karanlık. Diyaframı daha açık olan bir objektif görüntünün daha iyi olmasını sağlayabilirdi. Objektifin üst kısmında eskiden genellikle daha yüksek fiyatlı kameralarda bulunan diyoptri ayarı bulunuyor. Pentax K100D modelinin yarışma kazanacak derecede bir tasarıma olmadığını ifade etmek gerek. K100D dijital SLR kameranın itici bir tasarımı yok ancak görünüm olarak biraz eski zamanlardaki modelleri andırıyor gibi. Elbette cihazın görünümü işlem kalitesini etkilemiyor ancak gerçeği ifade etmek gerekirse görünüş de önemli.

*ist DS2 modelinin dezavantajlı yönlerinden biri de hızıydı. Pentax K100D modelinin hızı konusunda dikkate değer geliştirmeler yapılmış olması oldukça sevindirici. Cihaz piyasadaki mevcut modeller arasında en hızlılardan biri olmasa da kullanıcıyı cezbeden mükemmel hızlı bir işlem performansı sergiliyor. Kameranın kullanımı son derece kolay tasarlanmış. K100D kamerayı kullanmak için kullanım kılavuzunun sayfaları arasında kaybolmanıza gerek kalmıyor. Sadece cihazın Fn butonu hakkında biraz bilgi sahibi olmak gerekiyor. Buna da aşina olduktan sonra her şey son derece kolay bir şekilde gerçekleşiyor.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://fotograf.editboard.com
Bulent
Admin
Admin
Bulent


Erkek
Mesaj Sayısı : 229
Yaş : 47
Yaşadığı yer : İstanbul
Kayıt tarihi : 01/11/06

PENTAX K100D İNCELEME Empty
MesajKonu: Geri: PENTAX K100D İNCELEME   PENTAX K100D İNCELEME Icon_minitimeCuma Ara. 08, 2006 3:35 pm

PENTAX K100D İNCELEME Pentax_k100d_3A PENTAX K100D İNCELEME Pentax_k100d_3B

Pentax K100D - Kameranın açılışı
Pentax K100D Açma/Kapama düğmesine basıldıktan kısa bir süre -tam olarak bir saniyeden az bir zaman içerisinde- sonra fotoğraf çekmeye hazır hale geliyor. Açma/Kapama düğmesi, kamerayı çantaya yerleştirme gibi durumlarda kazara açılmaya çok uygun bir yapıda. Bu yüzden bu durumlarda cihazın açık olup olmadığına özel bir dikkat harcamak gerekiyor. Gerçi cihaz belirli bir süre sonra otomatik olarak uyku moduna geçiyor ancak yine de bu arada belirli miktarda enerji kaybı yaşanıyor. Kamerayı açtıktan sonra seçilmiş olan çekim modu ile ilgili bilgiler geniş ekranda beliriyor. Fotoğraf çekimi sırasında INFO tuşuna bastığınızda ise bilgiler tüm detaylarıyla gösteriliyor. Ayarları çabuk bir şekilde gözden geçirmek istediğinizde bu özellik çok yararlı oluyor.

Pentax K100D - Ayar değişiklikleri
Pozlama kilidi tuşunun haricinde Pentax K100D kameranın üzerindeki diğer tüm butonlar tek bir işlev yerine getiriyorlar. Bu da cihazın kullanım kolaylığını arttırarak rahat çekim şartları sağlıyor. Bu üst seviye kullanım kolaylığından en çok yararlanacak olanlar ise deneyimi az olan fotoğrafseverler olacaktır. Sonuçta, basit bir işlem için o özellik veya fonksiyon ile ilgili arama yapmak zorunda kalmanın fotoğraf keyfini azalttığını düşünüyoruz. Fonksiyon (Fn) butonunun yeteneklerini bir kez keşfettikten sonra artın onsuz yapamıyorsunuz. Fn butonu ile beyaz ayarı veya çekim hızı gibi önemli ayar değişikliklerine hızlı bir şekilde ulaşım sağlanıyor. Ancak, manüel çekim modunda diyafram ayarı için butona sürekli basmak gerekiyor ve bu da kullanışlılığı azaltan bir etken oluyor. Burada ikinci bir mod kadranı konumlandırılsaydı gerçekten oldukça kullanışlı olurdu. Öte yandan bu kamera ile öyle sıklıkla manüel modda çekim yapılacağını da sanmıyoruz.

Pentax K100D - 11 noktaya hızlı odaklama
Pentax’ın K100D dijital SLR modelindeki algoritmaları gözden geçirmiş olması cihazın hızını olumlu yönde etkilemiş. 11 alana otomatik odaklama işlemi dikkate değer şekilde hızlı gerçekleştirilerek fotoğraflar bellek kartına süratle kaydediliyor. Odak noktaları optik vizör üzerinde görülemiyor, sadece odaklama yaptığınız nokta ışıkla belirtiliyor. Bu durum, kullanıcıyı arada sırada ideal netlemeyi sağlayacak olan noktayı aramak zorunda bırakabiliyor. Fakat buna da çabuk bir şekilde alışıyorsunuz. Geniş netleme çerçevesi içerisindeki dokuz adet hassas odaklama noktası artı şeklindeler. Sal ve sol kenarlara yakın birer hat algılayıcı da mevcut. Bunlar etkili ancak diğerleri kadar hassas değil. Otomatik odaklama işleminin hassaslığı konusunda eleştiri getirilecek bir nokta yok.

Pentax K100D SLR - Histogram
Kameranın LCD ekranı özellikle fotoğrafların izlenmesini oldukça keyifli hale getiriyor. Ekranın kalitesi kötü de değil çok çarpıcı da değil, makul ölçülerde. Her halükarda yakınlaştırma işleminden sonra netlik doğru bir şekilde ayarlanabiliyor. Ancak renkler sonuçta elde edilen fotoğraf ile açıkça farklılıklar gösteriyor. Az miktardaki renk farklılıkları her zaman olsa da bilgisayar ekranı bu konuda daha hassas ve Pentax’ın bu konuda biraz daha fazla renk farklılığı sergilediği görülüyor. Sonuçta sadece bunu kullanmak zorunda değilsiniz.

Gerek duyduğunuzda pozlama değerlerini kontrol etmek için histogramı kullanabiliyorsunuz. Cihazın histogramı kırmızı, yeşil ve mavi renkleri ayrı ayrı değil sadece aydınlık değerlerini gösteriyor. Bu sınıftaki bir ürün için bunun yeterli olduğu söylenebilir. Fotoğraf izleme modunda INFO tuşuna basıldığında görüntülerle ilgili geniş miktarda bilgi ekrana geliyor. 25 başlık halinde sunulan bu bilgiler arasında odak mesafesi de yer alıyor. Bu bilgiler ekrana geldiğinde fotoğraf boyutunun ufaldığını da ifade edelim.

Pentax K100D - Alan derinliği kontrolü
K100D DSLR kameranın dikkat çeken bir özelliği de alan değinliği kontrolü. Normal olarak bu optik vizörden görülüyor. Diyafram açıklığı seçilen değere geliyor ve kompozisyonda neler olduğunu görebiliyorsunuz. K100D modeli alan derinliğini ekrandan da izleme özelliği sunuyor. Bu, görüntünün bir fotoğrafının çekilerek kameranın tampon belleğine kaydedilmesiyle sağlanıyor. Ancak maalesef bu fonksiyon o kadar kullanışlı değil. Çünkü o anda zum yapamıyorsunuz. Sadece görüntüyü görebiliyorsunuz. Odaklamanın arzu ettiğiniz noktada gerçekleşip gerçekleşmediği görülebiliyor olsaydı bu cihaza büyük bir değer katardı.

Pentax K100D SLR - Sarsıntı Önleme sistemi
Çekimlerde en çok karşılaşılan hatalardan biri de çekimi yapılan nesnelerin hareketinden kaynaklanan bulanık görüntülerdir. Genellikle bunun nedeni kameranın sabit bir şekilde tutulmamasıdır. Sonuçta da fotoğraflarda bulanıklık meydana gelir. Yıllar önce görüntü sabitleyici özelliğe sahip objektiflerin piyasaya sürülmesiyle bu tür bulanıklık etkilerinin önüne geçmek mümkün hale gelmişti. Ancak bu objektiflerin fiyatlarının oldukça yüksek olması büyük bir dezavantaj oluşturuyor. Objektiflerdeki bu sabitleme özelliğinin geliştirilmeye uygun olması da avantaj hanesinde bulunuyor. Dijital fotoğrafçılık ise görüntü sabitleme konusuna yeni çözümler getiriyor. Işığa duyarlı görüntü algılayıcının nesnenin hareketinin tersi yönünde hareket ederek etmesi sağlanarak bulanıklık etkisinin önüne geçiliyor. Konica Minolta bu teknolojisi uygulayan ilk üretici firmaydı ve Pentax da şimdi Shake Reduction ismiyle bu teknolojinin benzeri bir sistem kullanarak aynı şeyi yapıyor. Pentax’ın bildirdiğine göre bu sistem sayesinde objektifin yapısına ve çekimi yapılan nesnenin önceliğine bağlı olarak pozlamada 2 ile 3.5 adım kazanıyorsunuz. Fotoğraflarda hareketten kaynaklanan bulanıklığın derecesi genellikle seçilen görüş açısından dolayısıyla da objektifin odak mesafesinden kaynaklanmakta. Pentax buna bir çözüm sunuyor. Günümüzdeki objektifler odak noktasını hareket ettirebiliyor ve bu da görüntü algılayıcının hareketinin arttırılıp azaltılmasında kullanılabiliyor. Eğer daha eski model bir objektifle çalışıyorsanız bunu kameranın menüsünden kendiniz ayarlayabiliyorsunuz. Shake Reduction özelliği hareketten kaynaklanan bulanıklık etkisinin tamamen ortadan kaldıramıyor olsa da pratik kullanımda oldukça yararlı oluyor. Çekimlerde daha az problem yaşıyorsunuz. İç mekanlarda çok sayıda çekim yapan veya çekimlerinde teleyi tercih eden kullanıcılar açısından bu teknoloji oldukça ideal bir çözüm oluşturuyor. Aslında bu konuda en iyi çözüm kaliteli, sağlam ve dolayısıyla ağır bir üçayak kullanmak fakat bu da her zaman pratik olmayabiliyor.Gerek duyduğunuzda pozlama değerlerini kontrol etmek için histogramı kullanabiliyorsunuz. Cihazın histogramı kırmızı, yeşil ve mavi renkleri ayrı ayrı değil sadece aydınlık değerlerini gösteriyor. Bu sınıftaki bir ürün için bunun yeterli olduğu söylenebilir. Fotoğraf izleme modunda INFO tuşuna basıldığında görüntülerle ilgili geniş miktarda bilgi ekrana geliyor. 25 başlık halinde sunulan bu bilgiler arasında odak mesafesi de yer alıyor. Bu bilgiler ekrana geldiğinde fotoğraf boyutunun ufaldığını da ifade edelim.

Pentax K100D - Alan derinliği kontrolü
K100D DSLR kameranın dikkat çeken bir özelliği de alan değinliği kontrolü. Normal olarak bu optik vizörden görülüyor. Diyafram açıklığı seçilen değere geliyor ve kompozisyonda neler olduğunu görebiliyorsunuz. K100D modeli alan derinliğini ekrandan da izleme özelliği sunuyor. Bu, görüntünün bir fotoğrafının çekilerek kameranın tampon belleğine kaydedilmesiyle sağlanıyor. Ancak maalesef bu fonksiyon o kadar kullanışlı değil. Çünkü o anda zum yapamıyorsunuz. Sadece görüntüyü görebiliyorsunuz. Odaklamanın arzu ettiğiniz noktada gerçekleşip gerçekleşmediği görülebiliyor olsaydı bu cihaza büyük bir değer katardı.

Pentax K100D SLR - Sarsıntı Önleme sistemi
Çekimlerde en çok karşılaşılan hatalardan biri de çekimi yapılan nesnelerin hareketinden kaynaklanan bulanık görüntülerdir. Genellikle bunun nedeni kameranın sabit bir şekilde tutulmamasıdır. Sonuçta da fotoğraflarda bulanıklık meydana gelir. Yıllar önce görüntü sabitleyici özelliğe sahip objektiflerin piyasaya sürülmesiyle bu tür bulanıklık etkilerinin önüne geçmek mümkün hale gelmişti. Ancak bu objektiflerin fiyatlarının oldukça yüksek olması büyük bir dezavantaj oluşturuyor. Objektiflerdeki bu sabitleme özelliğinin geliştirilmeye uygun olması da avantaj hanesinde bulunuyor. Dijital fotoğrafçılık ise görüntü sabitleme konusuna yeni çözümler getiriyor. Işığa duyarlı görüntü algılayıcının nesnenin hareketinin tersi yönünde hareket ederek etmesi sağlanarak bulanıklık etkisinin önüne geçiliyor. Konica Minolta bu teknolojisi uygulayan ilk üretici firmaydı ve Pentax da şimdi Shake Reduction ismiyle bu teknolojinin benzeri bir sistem kullanarak aynı şeyi yapıyor. Pentax’ın bildirdiğine göre bu sistem sayesinde objektifin yapısına ve çekimi yapılan nesnenin önceliğine bağlı olarak pozlamada 2 ile 3.5 adım kazanıyorsunuz. Fotoğraflarda hareketten kaynaklanan bulanıklığın derecesi genellikle seçilen görüş açısından dolayısıyla da objektifin odak mesafesinden kaynaklanmakta. Pentax buna bir çözüm sunuyor. Günümüzdeki objektifler odak noktasını hareket ettirebiliyor ve bu da görüntü algılayıcının hareketinin arttırılıp azaltılmasında kullanılabiliyor. Eğer daha eski model bir objektifle çalışıyorsanız bunu kameranın menüsünden kendiniz ayarlayabiliyorsunuz. Shake Reduction özelliği hareketten kaynaklanan bulanıklık etkisinin tamamen ortadan kaldıramıyor olsa da pratik kullanımda oldukça yararlı oluyor. Çekimlerde daha az problem yaşıyorsunuz. İç mekanlarda çok sayıda çekim yapan veya çekimlerinde teleyi tercih eden kullanıcılar açısından bu teknoloji oldukça ideal bir çözüm oluşturuyor. Aslında bu konuda en iyi çözüm kaliteli, sağlam ve dolayısıyla ağır bir üçayak kullanmak fakat bu da her zaman pratik olmayabiliyor.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://fotograf.editboard.com
 
PENTAX K100D İNCELEME
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
KARANLIK ODA :: FOTOĞRAFÇILIK :: DONANIM :: PENTAX-
Buraya geçin: